Боряна Хаджиминчева: Бродерията не спира да се развива, подобно на езика

Spread the love

Бродерията като изкуство съществува откакто човекът произвежда платове. Прави се с различни конци или прежда. Корените ѝ можем да търсим в Китай и Близкия изток. Думата има френски произход „broderie“, което означава украса. Разказват, че една от най-старите бродерии на света идва от гробницата на известния египетски фараон Тутанкамон. Викингите също са познавали красотата и изяществото на бродерията.

Боряна Хаджиминчева

Много години след това в Европа, за да демонстрират богатство и разкош кралските особи си поръчвали богато украсени облекла. По завесите и покривките им също се появила бродерията. В Европа тя се разпространява между различните социални класи около 1900 г. и се превръща в удоволствие за жените. Показва пътя на момичето в женствеността. Бродерията е народно изкуство и за някогашните българки, нашите баби и прабаби, които са владеели бродерията до съвършенство, така че и днес се възхищаваме от кодираните символи на шевиците.

Една случайност ме срещна с Боряна Хаджиминчева, която е родена и живее в София. Тя бродира брошки за нестандартни дами, които са достойни да бъдат показани в музей на миниатюрата. Толкова са изящни, че на човек бързо му се иска да ги сложи върху дрехата си като финален акорд.

Учила е „Кино и телевизионна режисура“. В тази сфера е работила основно като видеооператор и режисьор на монтажа, но е имала и няколко проекта като сценарист и режисьор. Обича да пише, когато има вдъхновение за това. До магията на бродерията стига докато е в майчинство.

Струва ми се, че това е повратен момент в живота на много жени. Може да се каже, че съм абсолютно самоука. Всичките ми познания идват от източници, които си намирам сама. В живота ми винаги е имало някакъв вид творчество чрез различни приложни похвати. Явно съм била в непрестанен процес на търсене. През годините това ми е дало много познания за материали, за различни техники и съответно днес повече свобода за работа. От момента, в който открих бродерията не съм спирала да я практикувам и постепенно тя се превърна в мой малък бизнес.

В бродерията Боряна Хаджиминчева харесва провокацията на ума – анализа на това, от което се тръгва, до анализ на това, което иска да постигне. Следват проби, проби и много търпение. А тя е нетърпелив човек.

При майсторката на миниатюри бродирането започва от мартеници, малко на шега. После направих няколко осъвременени пана, вдъхновени от наши традиционни шевици. Нещата започнаха да се развиват в други посоки и мога да кажа, че работата ми заживя свой собствен живот. Сред отличаващите се изработки са едно палто, чиято лицева част бе нарушена. Съответно аз го превърнах в нещо като визитка на дамата, която го притежаваше. Имала съм и поръчка за реалистичен портрет на котка, четири пана – въздух, вода, земя, огън – които много интересно се развиха като фабула. Правила съм пано с мандала за йога студио, несесери. Винаги търся индивидуалността. Иначе в представите си бродирам какво ли не – брошки, пана, дрехи, различни неща за декориране, мебели. Но всичко това изисква време.

Брошките на Боряна Хаджиминчева ме карат да се възхищавам от ръкотворството ѝ. Разговаряме какво е необходимо, за да се изработи една от тях. Освен познанията и необходимите материали, много важна е светлината и въображението. Имала съм случаи, в които стигам да момент, в който мисля, че няма да мога да се справя с поетата задача. Особено ярки примери за това са охлювчето и жабката. При тях освен бродерията има и етап на моделиране, тъй като са от обемните модели брошки. Изисква се добър анализ, множество проби и… търпение. Питали са ме с каква програма работя за създаването на  обемните брошки. Не използвам никаква компютърна техника. Всичко е аналогово и творчески импулс. Не използвам също заготовки, които да купувам. Всичко създавам сама. Разбира се и детайлите около творението са много важни – това как ще бъде поднесено.

Времето за изработка на една брошка е според сложността ѝ, която е относително понятие, споделя ни Боряна. Зависи и от това дали е нещо, което изработва за първи път или вече е отиграно като технология.

Дамите, които си купуват брошките на Боряна, са творчески натури, жени от различни сфери на изкуството. Една от тях е Мария Асенова от Лом, която изработва кукли,  и за която Ви разказах през миналото лято. За брошките на Боряна казва: Буболечки от конци за палта и якички. Цветни и красиви послания от ръцете на майсторката. Просто великолепни!

Боряна Хаджиминчева влага много любов и старание като винаги се стреми брошките да са уникални. Пресъздава ги през нейния поглед. Опитвам се всяко творение да е единствено, да е различно. Експериментирам, поемам рискове, но всичко това ми носи радост.

Бродерията днес вече е умение на малко жени, изкуство, което постепенно се забравя. Но за Боряна Хаджиминчева бродерията е универсален език, с разбираемо послание във всяка точка на света. Запленена съм от нея и усещам силата ѝ и днес. Тя се променя, придобива нови измерения, точно като езика, който не спира да се развива. Бродерията е интересен контрапункт на съвременния забързан живот, едно бавно изкуство.

На финала на разговора ни си пожелава да се радва на творенията си, които носят въодушевление, настроение, творчески подем на българската жена. Това е и мото ми „Аксесоари създадени да носят вдъхновение!“

© Мирела Костадинова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.