Без мото. Изложба на Генчо Накев

Spread the love

Откриване: 25 октомври (вторник) от 18.00 часа, Галерия-книжарница София Прес

Изложбата ще продължи до 11.11.22

За събитието:

“Тази изложба се роди в момент от моя живот, който романтично очаквах да ме поведе към неизследвани творчески хоризонти. Но вече няколко поредни години Животът моделира ежедневието и бъдещето ни по начин, на който сякаш можеш да се противопоставиш единствено хвърляйки котва на пристан, където си бил, търсейки спокойствие в подреденото познато, в красотата, естетиката и жизнерадостта.

Брегове II

Тази колекция от образи и преживявания се роди в хармония от антагонизми – ярък хроматизъм и укротена атоналност. Търсех общение с природата, събуждах образи и преживявания, подреждах силуети, пътувах във времето. Фрагментирани пространства, обединени в единни композиционни образи, ще поведат зрителя по следите на моите творчески търсения през последните две-три години. Ще разкрият живописни транспозиции на образи и пейзажи отвъд непосредствените външни влияния и времеви измерения, с мекота и светлина, дълбочина и мощ, прецизност и пропорции, контрасти, посоки и кръстопътища.

Асцедент

Има всичко необходимо да харесаш или не харесаш тази игра на идеи. Но въображението ще сътвори свой интимен разказ от колорит, звучност, ритмичност, лиричност, емоция, екзотика, топлина, които предлагам. Благодаря за съучастието!”

Генчо Накев, 2022

Повече за автора:

Генчо Накев (род. 1962 г.) работи предимно в областта на абстрактната живопис. През 1981 г. завършва ССХУ „Акад. Дечко Узунов“ в гр. Казанлък. През 1987 г. завършва специалност „живопис“ към факултет „Изящни изкуства“ на Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“. От 1988 г. редовно участва в национални, регионални и общи изложби. До днес е реализирал над 30 самостоятелни изложби в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен. Участвал е в колективни изложби в Германия, Белгия, Австрия, Франция.

Ориент

От 1995 г. преподава рисуване в катедра “Рисуване и моделиране” към Архитектурния факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Доцент от 2011 г. Член на Съюза на българските художници от 1992 г. Живее и работи в София. Негови творби са притежание на галерии в България (София, Плевен, Габрово, Видин, Благоевград и Добрич) и частни колекционери в Германия, Франция, Чехия, Русия, САЩ, Канада, Великобритания, Италия и Турция.

Автор: Галерия-книжарница „София прес“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.