“Бъдеще за миналото” – един проект на Човекът без име

Spread the love

Ще разкажеш ли на нашите читатели как започна всичко?

Всичко започна, когато видях един стар, но красив портрет на Левски, изхвърлен на боклука. Тогава ме обзе страх и ярост. Страхувам се, че много неусетно сме започнали да забравяме героите си. И досега не мога да си обясня кой и защо е изхвърлил портрета на Апостола. Не може старите портрети да нямат място в новите ни домове. За съжаление това не е единичен случай. В много училища направиха ремонт, но не закачиха обратно портретите на героите ни. Те останаха в мазета и складове или направо на боклука. Уж се модернизираме, уж вървим напред, а всъщност тичаме назад! Може би хората изхвърлили портрета са направили ремонт и този черно бял портрет им пречи. Сигурно не се връзва с плоския телевизор.

Истината е, че не портретите не се връзват с домовете ни, мисленето ни не се връзва с ценностите – памет и дух. Моя начин да променя това е проекта „Бъдеще за миналото“. Вместо да стоя и да се ядосвам реших да създам нови модерни портрети на Васил Левски, Христо Ботев и много велики българи. Това са различни портрети от тези, които сме свикнали да виждаме. Различни до степен, която ще ти е трудно да възприемеш. Но ще са достойни, за да събудят любопитството на всички поколения. Ще са достойни да изпъкнат на фона на старите стени и достойни да бъдат закачени в модерни жилища и сгради. Правя това с една единствена цел. Да растат децата ни заобиколени от нашите герои, да знаят и да помнят колко са важни те за нас. Защото е важно да разберем, че всъщност тези велики българи трябва да се гордеят с нас.

Скромен, провокативен и талантлив. Това е единственото, което можем да кажем за теб. Кой всъщност си ти? Защо избра да си Човека без име, No name?

Държа на анонимността, защото искам акцента да е върху това което правя. Аз не създавам портрети, за да бъда известен, за да разказвам за себе си или да ме спират хората по улицата, а за да ги провокирам да обърнат внимание на героите на България и техните завети. Забързаното и модерно ежедневие неусетно ни кара да се отдалечаваме от тях. Моята задача е да променя портретите така, че да се вписват в нашето съвремие. Ако продължаваме така Левски може да бъде забравен. Ще се помни само от определени хора, а аз няма да позволя това да се случи. Колкото до това дали планирам някога да се разкрия…. Това никога няма да се случи. Мисля, че успешно го доказвам за последните 10 години. Нямам желание хората да свързват Човека Без име с каквото и да е. Той не е важен и ще изчезне веднага щом изпълни целта си. Ще останат обаче портретите и всички хора които ги притежават. А какво ще се случи с – тях решават те. Могат или да ги изхвърлят на боклука или да ги пазят в стаите на децата си, в модерните си жилища и офиси. Познавайки хората, които имат интерес към портретите от поредицата и общувайки с тях, мога да гарантирам, че първото няма да се случи никога повече. Тези хора са наистина специални!

Десетте най-обичани и мразени българи. Какво те провокира, за да започнеш този проект.

В първият ми проект си бях поставил за цел да създам 10 поп-арт портрета на 10 популярни личности, будещи противоречиви усещания в обществото ни. Тогава целта ми беше проста – да създам картини, които липсваха в България. Да ги създам просто, за да ги има. Изминаха повече от десет години от този проект.

Разликата между него и новият ми проект – БЪДЕЩЕ ЗА МИНАЛОТО е огромна, но тя е най-вече в самия мен. Сега рисувам, за да помогна на славното ни минало да оцелее в настоящето и да има бъдеще. Това са много различни цели и отразяват промяната, която е настъпила в мен за последното десетилетие.

След този първи проект имаше дълго прекъсване. Завърна се след седем години с невероятни поп-арт портрети на великите българи. Изобрази Левски на стена с къртач (бих искала да имам такава стена!), след това изгради лика му с 10 000 бутона от клавиатури. Какво целиш?

Ако трябва да обобщя целта на каузата ми в едно изречение: Моето огромно желание е чрез моите умения, да помогна на славното ни минало да оцелее в забързаното ни ежедневие, за да имаме още по-славно бъдеще.

Ще повдигнеш ли завесата около бъдещите си идеи?

Нестандартните материали винаги ще са част от моето творчество, защото така успявам да привлека вниманието на младото поколение и да го насоча в посоката към нашите герои. В момента създавам светещи картини на велики българи от нестандартен материал. Те буквално ще греят, когато бъдат окачени. Също така скоро ще представя рисуване с чук върху стъкло и ще представя портрет създаден и по този начин. Предстоят интересни картини и видеа.

Въпроса, който пропуснах да ти задам.

Какво е посланието, което искаш да отправиш към всички хора? Ще е чудесно да отправя послание към хората, но вместо това бих искал да помоля всички да си представим нещо. Целта е всеки от нас да получи отговор на въпроса – какъв е българина? Нека си представим как всички българи се обединяваме в едно. Представете си как възрастни хора, деца, всички добри и лоши хора, всички ние се обединяваме в едно и формираме един единствен човек. Представете си този човек като най-малко общо кратно на всички българи. Този човек е нашето лице пред света, той кове нашето бъдеще. И така. Какъв е този човек според вас? Добър ли е? Лош? Борбен ли е? Отдаден ли е на другите или пък мисли повече за себе си? Този човек уважава ли историята си? Предава ли я на поколенията? Има ли този човек светло бъдеще? Уважаван ли е от другите народи? Ако отговорите ви са повече негативни, значи този човек трябва да се подобри в много отношения, а когато го направи ще живее прекрасно, спокойно и пазейки историята ни.

Промяната на този човек е лесно постижима. Трябва просто всеки от нас да стане малко по-добра версия на себе си. Много ми се иска да помогнем на този човек да стане по-добър. Няма да е трудно. Просто всеки ще трябва да участва с малко.

Разговора води Малина Димитрова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.