Александър Божинов: Как се роди българската карикатура

Spread the love

Предимно политическа, нашата карикатура се роди във вестника. И по една крещяща необходимост. Ботев употреби най-напред сатиричната рисунка (което не беше още карикатура), за да жигосва гръцките владици в България. След Освобождението карикатурата се появява за първи път във време на македонските въстания, към деветстотната година, или една-две години по-рано (в хумористичния в. „Смях и Сълзи”, редактиран от Р. В. Радев, с моето доста широко сътрудничество). Карикатурата се появи тогава като една необходимост в политическите вестници – за да се компрометира властта на султана и пряко – неговата особа. Султан Абдул Хамид биваше представен винаги като болен и недъгав човек, или като кървав властелин.

Иван Вазов. „Карикатури от Александър Божинов“, Изд. „Комитета За Чествуване 25-Годишнината Дейност На Художника“ София, 1924 Г.

И нашата карикатура черпеше своите сюжети не толкова от нашия вътрешен политически живот, макар че и той даваше твърде много материал, колкото от външните политически събития, които докосваха и нашата политика, и нашия вътрешен живот. В това кипящо от политически събития време, главно от клатушканията на турската империя, вестниците не се задоволяваха само със словесните предавания и обяснения на събитията, а търсеха и някакво по-силно средство за обяснение на тия събития – търсеха изображението. Защото, както споменах, главният обект на вестникарската атака и политическа сензация, беше турският султан и неговата империя. И не само у нас, а и европейските хумористи и карикатуристи не преставаха да пълнят вестниците и списанията с карикатури за „болния човек” и „кървавия султан”.

В такава една политическа атмосфера, нажежена и вулканическа душна, се роди българската карикатура. Наистина, между Ботевия „Будилник” и двайсетина години след него, се появиха няколко сатирични и хумористични вестничета, но те не бяха още карикатури, а някакви опити за гротеска. Димитър Петков, който издаваше „Свирка”, сатирично политическо вестничета, не даваше рисунки. В деветстотната година, значи, в страниците на политическия български вестник, нашата, българската карикатура, видя светлия ден на своето раждане. И оттогава и до днес, а днес вече като необходимост почти на всекидневния вестник, нашата карикатура върви и се развива в една напълно художествена и съдържателна графика.

Карикатури От Александър Божинов. Изд. „Комитета За Чествуване 25-Годишнината Дейност На Художника“ София, 1924 Г.

Вестникът спомогна извънредно много за сегашното състояние на карикатурата ни. Вестниците подкрепиха дори своите сътрудници-карикатуристи, да могат да живеят на запад и оттам да получават карикатурите за своите вестници. С това те помогнаха на художниците-карикатуристи да живеят в една културна страна и при една обстановка, която им даваше всичката възможност за едно школуване и солидна подготовка. Мисля, че ако не беше политическия вестник и то така бърже развил се в България, карикатурата ни щеше или да се спъне в своето развитие, или да закъснее. Без всякакви художествени образци, освен няколкото вестника и списания, които идеха от запад, нашата карикатура започна, наистина, като всяко новородено – безпомощно, недостатъчно оформено, със спънати изразни средства.

С постепенното ѝ растене, защото беше здрава в зародиша си, тя получи вече оная художествена физиономия, която в нейното тридесет и три – тридесет и пет годишно съществуване, трябваше да получи. Какво можем да искаме повече: нашия още примитивен живот – без сложността на европейската общественост, без богатството на типовете от уталожения запад, при почти една суха делничност – ако не беше политическия гъмжеш, нашата карикатура може би пак щеше да се роди, но мъртва.

сп. „Златорог”, кн. 5, 1934 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.