65 години от създаването на къща музей „Никола Вапцаров“ – София

Spread the love

На 7 декември 2021 г., в деня на 112-та годишнина от рождението на Никола Вапцаров, ще бъде отбелязан и 65-годишният юбилей от създаването на софийския музей на поета.

От 15:00 часа, ще бъде открита изложбата „Знакови дарения“: култовата тетрадка „Сампа“ с оригиналите на „Прощално“ и „Предсмъртно“; „Моторни песни“ с автографи и ръкописно вписване на думата „Свобода“ в цензурирания финал на „Огняроинтелигентска“; писма от/до Елена Вапцарова; снимка на Йонко и Никола Вапцарови на царската моторница в Евксиноград; фотоалбума на 26-ти випуск на Морското машинно училище – Варна със стихотворението „Марш“ на младия поет; ценни книги с посвещения; нови преводи на Вапцаров на английски, украински, турски и фарси, двете издания на „Стихотворения за деца“, илюстрирани от художничката Капка Кънева и др.

Ще бъде експонирана и колекция живописни и графични портрети на Никола и Бойка Вапцарови и илюстрации на стихове от Огняроинтелигента, дело на художниците проф. Иван Димов, акад. Румен Скорчев, Добри Добрев, Иван Керезиев, Никола Вичев.

В кинозалата на ще бъде представена презентацията „Преображението на един музей“ – документална история на литературното средище от създаването му до наши дни, не по-малко драматична от тази на патрона му…

Синият кожен бележник „Байер” – последният бележник на Вапцаров. Съдържа втората редакция на „Антени”, три строфи от „История”, „Ще бъда стар”, строфа от „Любовна” /„Да, верно, мъничкия свет на нашата дружба”/. След изпращането му в затвора, Вацравов вписва в него първия куплет на „Борбата е безмилостно жестока” и „Прощално”, като поставя дата „София, април”. Предава коженото тефтерче на Младен Исаев с думите: „Вземи го и ако успееш да го изнесеш, предай го на брат ми.”

За музея:

Музей „Н. Вапцаров” е създаден през 1952 г. по решение на Изпълнителния комитет на СГНС /въз основа на решение на Политбюро на ЦК на БКП от 4 април 1952 г./ Официално е открит за посетители на 6 май 1956 г. Помещава се в последния софийски дом на поета, в който той е живял със съпругата си и семейството на брат си от май 1940 до 4 март 1942 г. Първоначално се е състоял от жилището, предоставено за живеене на Н. Вапцаров от лелята на поета Магда Кондова /днес битовата му част/, към което по-късно се присъединяват и други два апартамента, които държавата допълнително отчуждава. Кооперацията, на чийто последен етаж се намира музеят на Н. Вапцаров, е от 1936 г.

В този дом поетът пише едни от най-силните си стихове след издаването на „Моторни песни”, в него редактира в. „Литературен критик”. Квартирата е средище на конспиративната му антифашистка дейност, за която той е арестуван на 4.ІІІ.1942 г. и отведен оттам. 10 години след гибелта му неговите близки даряват на България жилището, обитавано от поета, за да бъде създаден музей.

За 25-годишната си дейност през 1981 г. музеят е удостоен с орден “Кирил и Методий” І степен.
Музеят съхранява най-голямата част от архива на Никола Вапцаров – тетрадки, ръкописи и снимки от ученическите му години, личната му библиотека , преводи на стиховете му на повече от 30 езика, много от личните му вещи. Богата е колекцията от портрети и илюстрации на български и чужди художници.
В музея се съхранява и Световната награда за мир, присъдена на Никола Вапцаров посмъртно, през 1952 г. След демократичните промени фондовете на музея бяха обогатени с много нови дарения, най-ценното от които е тетрадката “Сампа” с последния препис на осем Вапцарови творби, направен преди разстрела му. Сакралната тетрадка бе дарена на Националния литературен музей от дъщерите на Младен Исаев, с когото Вапцаров е делил обща килия в Софийския централен затвор.

Източник: Организаторите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.