Светска следосвобожденска София
Светска следосвобожденска София

Светска следосвобожденска София

Автор: Светлана Тарашоева

„Светска София между двете войни. Личности, мода, развлечения“ е многожанрова книга, която се превръща в една история на столицата на основата на етнографски и краеведски изследвания, мемоари, документи, кореспонденции и лични свидетелства. Книгата пресъздава живота в столицата в няколко десетилетия след Освобождението.

270-те богато илюстрирани страници от Калин Николов ни потапят в атмосферата на светска София с малко известни спомени и вдъхновяващи, любопитни и забавни истории за известни личности от изследвания период с главни герои проф. Александър Балабанов, Елин Пелин, художника Александър Божинов, Елисавета Багряна, Атанас Буров, Пенка Чолчева и други.

От книгата можете да научите какво е характерно за градските забавления, така наречените журове, какви са модните тенденции и дори какво е отношението към храната и кулинарните традиции та чак до популярни за времето рецепти. Автори са Румяна Пенчева и Малина Димитрова. Как изглежда следосвобожденска София – изостанала на фона на Европа или устремена към нея? – чуйте повече в звуковия файл.

error: Content is protected !!