Свободата вътре и вън: Иван Кирков и Алцек Мишев

Spread the love
Галерия „УниАрт“, НБУ
10.01 – 23.02.2023
По повод 90-тата годишната от рождението на Иван Кирков (1932-2010 г.) Галерия „УниАрт“ на Нов български университет събира за пръв път в обща тематична изложба Иван Кирков и Алцек Мишев – приятели и съмишленици, днес сред най-значимите български художници от втората половина на XX в.
Темата на изложбата е свободата – ценност, която и двамата смятат за една от най-важните в човешкия живот. Единият вътре в България, а другият извън нея – в САЩ и Италия, Иван Кирков и Алцек Мишев споделят изумително сходни разбирания за свобода.
Но как двамата представят свободата в своите картини – отвъд политическите употреби на понятието? Изложбата включва близо 50 платна и рисунки, подредени в пет тематични секции. Произведенията за изложбата са подбрани от Колекция „Иван Кирков“ на Галерия „УниАрт“ на НБУ, от ателието на Алцек Мишев в Акуи Терме, Италия, от Колекция „Димитър Инджов“, както и от частни колекции на приятели и почитатели на двамата художници.
Концепцията на изложбата и подборът на творбите са дело на екипа на Галерията и д-р Георги Гочев, декан на Факултета за базово образование на НБУ. Проектът се реализира с подкрепата на Централния фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ.
Пресинформация: Галерия „УниАрт“, НБУ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.