Научен форум „Книга и шрифт. Традиция и съвременност“

Spread the love
В Галерията на Съюза на българските художници на ул. „Шипка“ 6 бе открита изложбата „Книга и шрифт. Традиция и съвременност“. Тя е част от научния форум „Книга и шрифт. Традиция и съвременност“ (8-9 април 2002 г.), която се провежда в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Изложбата е посветена на широк кръг от теми, сред които – шрифт и ръкописно писмо, първите български печатари и оформянето на книгата, средновековна и съвременна кирилица, техники за изработването на шрифтовете и тяхното влияние при издаването на книгите, съвременни кирилски и глаголически шрифтове, оформлението на българската книга и др.
Научният форум „Книга и шрифт. Традиция и съвременност“. Събитието има за цел да събере на едно място специалисти от сферата на хуманитаристиката, на графичния дизайн, типографията, издателската дейност, историята, литературата и изящните изкуства, които ще дебатират по теми, свързани със съвременните книги и шрифтове, а също така върху развитието на писмото, типографията и книжните издания.
В първия по рода си интердисциплинарен научен форум участват представители от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националната художествена академия (НХА), Издателство „Контекст“, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Югозападния университет „Неофит Рилски“, УниБИТ и Съюза на българските художници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.