Людмил Станев – носител на литературната награда „Почетен знак „Стоян Михайловски“

Spread the love

Статут на наградата

С „Почетен знак „Стоян Михайловски“ се награждават български писатели и публицисти с безспорни постижения в областта на поезията и прозата, които като автори и личности, които имат имат завоюван авторитет и активно изразена гражданска позиция.

Предложенията за удостояване с „Почетен знак „Стоян Михайловски“ могат да се правят от кмета на общината, общинските съветници, държавни органи, обществени организации и граждани и се адресират до Общински съвет – Елена.

Носителят на наградата се определя с решение на Общински съвет на сесия през месец декември. На тържествено честване по повод 19 януари – годишнина от рождението на Стоян Михайловски – кметът на общината връчва на удостоения с „Почетен знак „Стоян Михайловски“ специален плакет, грамота и парична награда от 500 лв.

Имената на носителите на „Почетен знак „Стоян Михайловски“ се вписват в Книгата на почетните граждани на град Елена. Призът се присъжда всеки януари от община Елена.

Писателят Людмил Станев е тазгодишният носител на „Почетен знак „Стоян Михайловски“.

Известен с “оригиналното си творчество, с мястото, което заема в съвременната литература.” В мотивите за присъждането на наградата, която заради епидемичната обстановка тази година ще бъде връчена на 24 май се изтъква още, че Людмил Станев е сред авторите и личностите, които безспорно могат да се нарекат продължители на делото на Стоян Михайловски”.

В литературните среди в България го наричат Люси Станев. Сред книгите му са: „Ненакърнимо“, „Неприятният татарин“, „Няма такава книга“, „Приятели мои“, „По-малко“,  „Рязко“. През 2004 г.  Люси Станев  и Красимир Добрев  получават национална наградата “Христо Г. Данов” в раздел „Издание за деца“ с книгата “Малка нощна приказка”. Член е на Управителния съвет и редколегията на списание „Страница“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.