Лена Кирилова

Spread the love

Лена Кирилова е главен уредник в РИМ – Добрич. Завършва Езикова гимназия „Гео Милев” в град Добрич с преподаване на немски и английски език. През 1986 г. се дипломира в СУ „Св. Климент Охридски” като магистър с първа специалност „История”, втора специалност „Немски език” и специализация „Етнография”.

След завършване на висшето си образование работи като преподавател по история, научен сътрудник в отдел „Етнография” в Дирекция „Културно-историческо наследство” – гр. Добрич, в Националния исторически музей – гр. София и като главен уредник и директор в Етнографския комплекс „Старият Добрич”. През 2000 г. е назначена за главен уредник в отдел „Етнография” при Регионален исторически музей – Добрич, където работи и досега.

Познава традиционната материална и духовна култура на Добруджа. Изследванията ѝ са свързани с миграционните процеси и отражението им върху етнокултурния облик на населението в региона, проучване на традиционната празнично-обредна система на различните етнографски групи, основните закономерности в историческото развитие на народната култура и спецификата на тяхното проявление в Добруджа.

Автор на научни и научнопопулярни статии. Владее немски, английски и руски език. Вписана в Регистър на експертите по чл. 96, ал. 4 от Закона за културното наследство – област „ Колекции от етнографски интерес“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.