„Конници. Откровението на Йоан“ – самостоятелна изложба на проф. Любомир Каралеев

Spread the love

В галерията на Съюза на българските художници на Шипка 6 се представя новата самостоятелна изложба на проф. Любомир Каралеев, с посвещение „Конници. Откровението на Йоан“. Разказът в експозицията е за четирима конници на Апокалипсиса, с който Любомир Каралеев свързва  със събитията, които преживява човечеството сега.

КОННИЦИ

Откровение на Йоан

Глава 6

[6:1] И видях, когато Агнецът сне един от седемте печата, и чух едно от четирите животни да говори като с глас на гръмотевица: дойди и гледай!

[6:2] И видях, и ето бял кон, и на него ездач с лък; и даден му бе венец, и той излезе като победител, за да победи.

[6:3] А когато сне втория печат, чух второто животно да говори: дойди и гледай!

[6:4] И излезе друг кон, риж; и на ездача му бе дадено да отнеме мира от земята, та човеците един други да се убиват; и даден му бе голям меч.

[6:5] А когато сне третия печат, чух третото животно да говори: дойди и гледай! И видях, ето вран кон, и върху него ездач с къпони в ръка.

[6:6] И чух глас среди четирите животни, който говореше: хиникс жито за динарий, и три хиникса ечемик за динарий; ала дървеното масло и виното да не повредиш.

[6:7] А когато сне четвъртия печат, чух гласа на четвъртото животно да говори: дойди и гледай!

[6:8] И видях, и ето сив кон, и върху него ездач, чието име беше смърт; и адът следваше подире му; и им се даде власт над четвъртата част на земята – да умъртвяват с меч и глад, с мор и със земни зверове.

„Този текст беше отправна точка за цикъл работи, свързани с усещането ми за времето и случилите се в него събития от края на 2018 до пролетта на 2021 година.

Време, в което вълни от хора, прогонени от глад и война, напускаха домовете си. Време, в което други загубиха живота си от огън или в морето, почти достигнали обетованата за тях земя. Време на опустошени от взривове села и градове. Време на болест, която покосява милиони човешки животи. Време на Апокалипсис…

Ако мислим, че това не се случва с нас и не ни засяга… Грешим. Днес, което е трагедия далеч по света, е тук и сега. В нашия свят. В нашия дом. Утре ще бъдем ние. Вероятно всяко време и хората, които живеят в него, преминават през болести, глад, война, смърт… Всяко време и място имат своя Апокалипсис. Това дава живот на Четиримата конници от Откровението и сенките им изплуват от старото библейско видение. Те са прогорени от времето, загубили своята конкретност, но носещи знаците и непосилния си товар. Така ги виждах и така ги търсех в работите си. Стремях се да придам ритуалност в движението на коня и ездача. Да бъде наситено с драматизъм, но същевременно въздействието да е монументално и извън времето.

Запазих и определената от текста атрибутивност, даваща смисъл и ключ към отделните конници. Тръгвах, връщах се в рисунки и работи върху дърво и платно. Съмнявах се. И отново се връщах да намеря верния път. Част от тази изложба, неразривно свързана за мен с останалите работи, е и цикълът ,,Война на конете“. В тези рисунки, създадени в изолация и карантина, са споделени други от отговорите ми за случващото се в това време.

Време, в което е възможно едно добро и благородно, тревопасно животно да се превърне в звяр… Всъщност нарисувах тези работи, защото не можех да не ги нарисувам. Те бяха изход.“

април 2021 г.

Любомир Каралеев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.