Жеравна

Spread the love

Жеравна е архитектурен и исторически резерват с най-много запазени паметници на жилищната архитектура – над 200 типични дървени къщи, в монументален ансамбъл.

Къща музей Йордан Йовков

Родната къща на Йордан Йовков в Жеравна се намира в махала „Голямо бърдо”. Ниската дъбова постройка тип „приземна камчийска жеравненска къща” се състои от две стаи и малко антре. В експозицията могат да бъдат разгледани семейни предмети, фотодокументи, ръкописи и оригинални първи издания от богатото творческо наследство на писателя. През 1957 г. къщата става музей, а през  1978 г. е обявена за архитектурно-строителен паметник.

Къща музей Сава Филаретов

Двуетажна дървена къща с красиви дърворезби. Съхранена е в автентичния й вид. В експозицията могат да се видят много от личните вещи на Сава Филаретов и неговото семейство.

Къща музей Руси чорбаджи

Двуетажна сграда, построена в средата на ХVІІІ в. Запазена е външната и вътрешната архитектура, както и делението на помещенията. Експонирани са оригинални тъкани, носии, занаятчийски инструменти, битови предмети.

Особено интересно е архитектурното решение за двата входа на къщата: единият, който отвежда до самата улица и семейния вход, който през вътрешния двор те отвежда до складовото помещение и до жилищното пространство.

Художествена галерия

Художествената галерия  „Жеравна” е уредена в сградата на взаимното училище (от 1867г.) в „Черковната махала” и е в непосредствена близост до църквата “Св.Николай”. Фондът на галерията включва над 400 творби на Михалис Гарудис, Ради Неделчев, Стоян Цанев, Христо Тодоров, Марин Подмолов, Кирил Казанлъклиев, Михаил Курдов, Лика  Янко, Николина Делева и други.

В галерията е обособена зала  на утвърдения български художник – Христо Тодоров – един от основателите на галерията.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

error: Свържете се с нас.